PG Slots Sorun Varsa Çözüm Hemen Yanı Başındadır! - Katarsis
Sorun Varsa Çözüm Hemen Yanı Başındadır!

Sorun Varsa Çözüm Hemen Yanı Başındadır!

Günlük yaşantımızda her birimiz farklı yaşam alanlarında çeşitli sorunlarla ve problemlerle karşılaşabiliyoruz. Kimi zaman şiddetine ve büyüklüğüne göre yaşanan soruna stres ve duygular da dahil olduğunda içinden çıkılamaz bir hal alabiliyor. Bu yazımızda hayatınızın herhangi bir alanında karşılaştığınız sorunlarla baş edebilmeniz için bazı ipuçları derledik.

Bir adım geri çekilin.

İnsan doğası gereği herhangi bir tehdit ile karşılaştığında kaçma ya da savunma eğilimi gösterir. Bu durum günlük yaşantımızda karşılaştığımız sorun ve problemler için de geçerlidir. Kaçmak ya da olayın normalden daha fazla içine girmek yerine  “1 adım geri çekilmek” , korku, güvensizlik ve çaresizlik gibi duygulardan arınıp, içinde bulunduğunuz durumu daha objektif değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Sorunu kişiselleştirmeyin!

Yaşadığınız sorun ve problemler sizin dışınızda gelişebilir ya da tamamen sizinle ilgili olmayabilir. Bu sorunun neresinde, ne kadar var olduğunuzu değerlendirebilmek çözüme giden yolda oldukça önemli bir adımdır.

“Neden” yerine “Nasıl” sorusunu sorun!

“Bunu neden yaşıyorum?” yerine “Bunu nasıl çözebilirim?”sorusunu sormak,  soruna odaklanmak yerine çözüme odaklanmanızı sağlar.

Olumsuz düşünce kalıplarınızı bulun!

Çeşitli sorunlar karşısında verdiğiniz tepkiler olaylara nasıl baktığınızı açıklar. “Ben hep bu sorunları yaşıyorum”, “Zaten bunlar hep benim başıma gelir” gibi olumsuz telkinler zihninizi sürekli olumsuz durumlar yaratmak için yönlendirecek, stres yaratarak eyleme geçmenizi engelleyecek ve çözüme ulaşmanızı zorlaştıracaktır. Bunun yerine çözebileceğinize inanmak sizi harekete geçirecek ve belki de çözüm kendiliğinden gelecektir.

Yaşadığınız döngüyü keşfedin!

Sürekli aynı tür problemler yaşıyorsanız ve hep aynı tipte insanlar karşınıza çıkıyorsa “Kendimle ilgili fark etmem gereken nedir?” “Düzeltmem gereken düşüncem veya davranışım nedir?”, “Bakış açım nasıl olmalı?” sorusunu sormak sürekli yaşadığınız problemlerde bir dönüm noktası yaratmanızı sağlayabilir.

Unutmayın! Sorunlar çözümleriyle beraber gelir.

UZM. KLİNİK PSK. NURHAYAT YÜKSEL

Etiketler: , , , , , , Kategori: Yetişkin Danışmanlığı

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.

29 − = 23