PG Slots Çocuğumuzun Karnesi Onun mu Başarısını Gösteriyor, Bizim mi? - Katarsis
Çocuğumuzun Karnesi Onun mu Başarısını Gösteriyor, Bizim mi?

Çocuğumuzun Karnesi Onun mu Başarısını Gösteriyor, Bizim mi?

Çocuklarımız için bu yarıyılın son zili bugün çalıyor!

Çocuklarımızın bir kısmı bize koşarak sevinç içinde ödülünü almak için gelecek. Yürekleri çarparak, ne kadar başarılı olduklarını göstermek istiyor ve ben sevilmeye layığım diye düşünüyorlar. Bizde onların bu sevinçlerine ortak oluyoruz. Mutluluklarını paylaşıyoruz. Keyifli bir tatili hak ettiklerini söylüyoruz. Onları sevindirmek, ödüllendirmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Karne başarılı ise sorun görünmüyor.  Sevinç, mutluluk ve keyifli bir heyecan paylaşılıyor.

Peki, ya karnesi kötü olan çocuklar neler yaşıyor? Biz bu durumda neler yapabiliriz?

Aşağılamak, başka bir yaşıtıyla ya da onu, bizim onun yaşındaki öğrenim durumumuzla kıyaslamak olumlu bir sonuca ulaşmamızı sağlamaz. Sadece aramızdaki iletişimin kötüleşmesine ve birbirimizden uzaklaşmamıza neden olur.

Başarısızlık, utanç ve suçluluk yaşayabilirler ya da umursamaz davranabilirler. Belki de onlara bu sonucun sorumluluğunun kendilerine ait olduğunu hatırlatmalıyız. Başarının sevgimizle eş değer olmadığını ifade etmeliyiz. Başarılı olduklarında kendilerine duyacakları özgüvenin ve öz saygının artacağını, bu durumda da sorunları ile daha kolay başa çıkabileceklerini hatırlatabiliriz. Başarısız olduklarında onları suçlamadan önce kendimizi ve aile içindeki dinamikleri de gözden geçirmeliyiz. Çocuğumuza saygı göstermeli, onun bir birey olduğunu kabul edip onu anlamaya çalışmalıyız. Ancak bu şekilde onlara destek olabilir, eksik olan taraflarını görebilmelerini sağlayabiliriz. Biz de davranışlarımızla onu olumsuz etkilediğimiz yönleri keşfeder, sağlıklı hale getirebiliriz.

Karne iyi de olsa kötü de olsa her iki durumu da abartmamakta ve umursamaz davranmamakta fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Unutmayın, karne çocuğumuzun başarısının tek göstergesi değildir!

UZM. KLİNİK PSK. NURHAYAT YÜKSEL

Etiketler: , , , , , Kategori: Çocuk ve Ergen Danışmanlığı

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.

45 − = 39