PG Slots Bağımlı Bir İlişki Sürdürdüğünüzü Nasıl Anlarsınız? - Katarsis
Bağımlı Bir İlişki Sürdürdüğünüzü Nasıl Anlarsınız?

Bağımlı Bir İlişki Sürdürdüğünüzü Nasıl Anlarsınız?

Madde ve alkol bağımlılığı gibi ilişkilerde de bağımlılık yaşandığını oldukça sık görüyoruz. İlişkilerde bağımlı olunan nesne bir insandır; sevgili, anne, baba, kardeş ve arkadaş gibi. Onun yokluğunda ya da uzaklaştığında yaşanan belirtiler madde yoksunluğunda yaşananlarla paraleldir.

Ayrılamıyor musunuz?

Kişi ilişkide zarar görse de, sağlıklı bir ortam olmadığının ve ihtiyaçlarını karşılamadığının farkında olsa da ilişkiyi sonlandıramaz. İlişkinin bitmesi olasılığına bile tahammülü yoktur. Yaşam ancak o kişinin varlığı ile mümkündür.

Yoksunluk mu yaşıyorsunuz?

Kısmen ya da tamamen ayrılmalar yaşandığında bir uzvunu yitirmiş gibi acı duyup ona ihtiyaç hisseder. Maddenin yoksunluğunda görülen fiziksel belirtiler görülmese de psikosomatik hastalıklar ve yoğun psikolojik sıkıntılar yaşanır. Kişide öfke patlamaları, umutsuzluk, çaresizlik ve pişmanlık duyguların görülmesi kuvvetle muhtemeldir. Bunun yanında yeri doldurulamayan boşluk duygusu ve depresif duygulanım görülmesi de oldukça sıktır.

Tükenmişlik hissediyor musunuz?

Birliktelik boyunca uzun dönemlerde yorgunluk ve tükenmişlik duygusu hâkimdir. Ancak kısa aralıklarla keyifli anlar yaşanabilir, bu anları tekrar yaşama umuduyla sürdürülen ilişki kişiyi tüketir.

Hayatınızın merkezinde o mu var?

Kendi hayatını yaşamak yerine bir başkasının hayatını yaşar. Onu mutlu ettiğinde ve tüm ihtiyaçlarını karşıladığında kendini mutlu hissettiğini söyler. Kendisi ile ilgili tüm istek ve ihtiyaçları görmezden gelir, hayatı sadece onun varlığı ile bir anlam kazanmaktadır. Tüm çevresinden uzaklaşarak adeta partnerinin kölesi haline gelir.

Takıntılı bir şekilde onu ve onunla ilgili olayları tekrar tekrar düşünüyor musunuz?

Birlikte olunan kişi ve onunla bağlantılı olayları tekrar tekrar takıntılı bir şekilde düşünür ve sürekli aynı filmi yeni baştan seyreder. Bu durumun anlamsız ve saçma sapan olduğunu bilse bile kendini durduramaz. Burada kontrolü kaybetme duygusu hisseder; ya zihinsel olarak ya da fiziksel olarak onunla çok fazla zaman harcarlar.

Özgüveniniz düştü ve benlik saygınız azaldı mı?

İlişkide her iki taraf da birbirini etkiler ve şekillendirir. Benlik sınırları bulanıktır, dengede kalamaz. Suçluluk duyguları yaşar ve karşısındaki tarafından da kolaylıkla bu duygularla manipüle edilir. Zaten her olayın suçlusu ve sorumlusu kendisidir.

Bu davranışlar size tanıdık geliyorsa ilişkinizi ve kendi benliğinizi yeniden gözden geçirmenizde fayda var.

UZM. KLİNİK PSK. NURHAYAT YÜKSEL

Etiketler: , , , , Kategori: Aile, Çift ve Evlilik Danışmanlığı

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.

77 − = 76