Ergen Psikolojisi
Bir ergenle yaşamak, elinde ne zaman patlayacağı belli olmayan bir bomba taşımak gibidir. Ergen kendisini anlayamazken onu anlamamız çoğu zaman mümkün değil. Dağınık olan kimliğini toplayabilmek için çaba gösteren ergen bir yandan ailesinden bağımsız olmak ister. Diğer yandan da onların desteğine ihtiyaç duyar. Onun her anını fark edebilmeli ama her an müdahale etmekten vazgeçmeliyiz.
Kendi kararlarını almasına izin vermeli, kararlarını uygulamak konusunda tedirginlik yaşadığında destek olmalıyız. İyi veya kötü bir sonuca ulaştığında “ben sana söylemiştim” demek yerine olumlu bir sonuçsa tebrik etmeli, ona güven duyduğumuzu ifade etmeliyiz. Olumsuz bir sonuçla karşılaştığında ise baş etme yöntemlerini bulabilmek için çaba sarf etmesine destek olmalıyız. Her zaman hata yapabileceğimizi ve bu hataların bizi yetiştirdiğini; pes etmek yerine mücadele edebileceği güce sahip olduğunu hissettirmeliyiz.
Önemli olanın her şeyin doğrusunu ve risk almadan nasıl yapılacağını bizim bilmemiz değildir. Yanımızdaki ergeni acı çekmekten, üzülmekten ve hata yapmaktan ne kadar koruyabiliriz? Hata yaparak daha hızlı öğrenecektir. Kendisine ve çevresine zarar verebilecek davranışlarını tabi ki kontrol edecek ve onu doğru bir şekilde bilgilendireceğiz. Ama üstesinden gelebileceği hataları yapmasına izin vermeliyiz. Bu bazen bir yıl sınıf tekrar yapmak bile olabilir.
Kendi kaygı ve korkularımızı ergenlere yansıtmak sadece onun içindeki karmaşayı artırır. Siz ebeveynler olarak sakin olabilirseniz onlar da kendi yaşadıkları kaosun içinden daha kolay çıkabilirler.
UZM. KLİNİK PSK. NURHAYAT YÜKSEL
Etiketler: ankara, ergen danışmanlığı, ergen desteği, ergenlik, ergenpsikolojisi, iletisim, katarsisdm, nurhayatyuksel, psikolog, psikolojikdanismanlik Kategori: Çocuk ve Ergen Danışmanlığı