PG Slots Eyvah Sınav Yaklaşıyor! - Katarsis
Eyvah Sınav Yaklaşıyor!

Eyvah Sınav Yaklaşıyor!

Üniversiteye hazırlanan öğrenciler ve aileleri heyecanla önümüzdeki Pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavını bekliyor. Sınav kaygısı sınava girecekler kadar çevrelerindekileri de etkiliyor. Bu bekleyiş hem öğrencilerde hem de ailelerinde yoğun kaygı ve endişe yaratıyor.

Sınavın yaklaştığı bu dönemde kaygı düzeyi yükselerek performansı olumsuz etkileyen bir seviyeye çıkmaya başlayabilir. Bu konuda ailelerin dikkatli olması gerekiyor. Belirli bir düzeyin üzerinde olan kaygı zihni bloke eder. Fizyolojik olarak görülen rahatsızlıkların dışında sınava hazırlanırken de sınavla ilgili olumsuz düşünce ve beklentilerden kaynaklanan kaçma davranışı görülür. Kaçma ve kaçınma davranışı “artık zamanım çok azaldı”, “çok fazla eksiğim var”, “tamamlamam mümkün değil”, “bu saatten sonra hiçbir şey yetiştiremem” gibi derslerden uzaklaşarak kendini gösterir. Bıkkınlık, korku ve gerginlik onları çalışmaktan uzaklaştırır, motivasyonlarını düşürür.

Böyle durumlarla karşılaşmamız her zaman olasıdır. Sınava girecek olanların dalgalı ruh hali bizi etkilememelidir. Biz ne yapacağımızı bilirsek, sakin olursak onlar da sakin olur ve endişe düzeyleri düşer. Uyku anlamında sıkıntı yaşadıklarını görebiliriz. Uykusuzluk çekebildikleri gibi aşırı uyumaya da başlayabilirler. Uyku düzenini onlar düzenleyemiyorsa biz düzenlemeliyiz. Sağlıklı bir uyku düzeni onların daha sağlıklı düşünmelerini ve daha rahat konsantre olmalarını sağlayacaktır.

Sosyal ortamlarından uzaklaşarak sürekli ders çalışan çocuklar bir süre sonra, özellikle baharın geldiği bu aylarda gergin olurlar ve çok fazla şey kaçırdıklarını düşünürler. Onlara bu sınavdan sonra ne istersen yapabilirsin, şimdi birkaç ay dişini sık demek ne kadar fayda sağlar? Onların nefes almalarına izin verme belki de biraz teşvik etmek motivasyonlarını arttırır. Sosyal ortamlarında tamamen izole olan çocuk kendini yalnız ve çaresiz hisseder.

Eğer bu sınavda başarılı olamazsa ondan beklenileni yerine getirememenin üzüntüsünü yaşayacaktır. Bu arada çevresini de kaybetme korkusu içindedir zaten. Kendisini yakın hissettiği arkadaşlarıyla paylaşımda bulunması, bir günlük tutup duygu ve düşüncelerini yazması da iyi gelecektir.

Genelde beslenme düzenleri bozulmuş olan çocuklar hazır besinler yerine evde hazırlanan yiyecekleri tüketmeliler. Bedene alınan gerekli ve sağlıklı besinler onları daha enerjik ve sağlıklı kılar.

Sınava girecek olanların motivasyonlarını yüksek tutmaları da çok önemli. Sürekli yarışa hazırlanan çocuklar motivasyonlarını bir yere kadar yüksek tutabilirler. Ancak bahar aylarında bunu sürdürmeleri güçleşir. Alternatif çalışma programları uygulamak, onların hareket etme kabiliyetlerini arttırıcı faaliyetlerde bulunmalarını sağlamak gerekir. Egzersiz yapmak biriken enerjilerini boşaltır ve yeniden çalışmak için güç toplarlar.

Sınav Kaygısında EMDR Yöntemi

Bu yönteme göre olumsuz duygu, düşünce, davranış ve rahatsızlıkların arkasında işlenmememiş anılar yatıyor. Travmatik ya da çok rahatsız edici olaylar yaşandığında bilgi sağlıklı olarak işlenemeyebiliyor.

Duygular, düşünceler, sesler, görüntüler ve beden tepkileri olayın yaşandığı haliyle depolanıyor. Dolayısıyla olaydan sonra yaşanan bazı durumlar, bu işlenmemiş anıyı tetiklerse, kişi anının tamamını ya da bir kısmını yaşıyor gibi tepki verebiliyor.

EMDR uygulaması ve bilişsel yaklaşımlarla kişiye yaşadığı duyguları anlamlandırması, bu duyguların daha az rahatsızlık verir hale getirilmesi, olumlu düşünmesi, güçlüklere karşı sahip olduğu potansiyelin farkına varması hedefleniyor. Merkezimizde de uygulanan bu yöntem özellikle sınav kaygısında, yaşanmış olan olumsuz anıların beyinde işlenmesini sağlayarak kişinin verdiği bedensel tepkilerin ve sınava dair olumsuz inançların hızlıca yok olması sağlanıyor.

UZM. KLİNİK PSK. NURHAYAT YÜKSEL

Etiketler: , , , , , , , , , , , , Kategori: Çocuk ve Ergen Danışmanlığı

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.

45 − 39 =