PG Slots Anne Babalar Dikkat! Çocuğunuzun Kaygı Sebebi Sınav mı Yoksa Siz misiniz? - Katarsis
Anne Babalar Dikkat! Çocuğunuzun Kaygı Sebebi Sınav mı Yoksa Siz misiniz?

Anne Babalar Dikkat! Çocuğunuzun Kaygı Sebebi Sınav mı Yoksa Siz misiniz?

LYS sınavları yaklaşırken her evde kaygı ve heyecan da başlıyor. Anne babalar çocuklarını motive etmek için neler yapabileceğine cevap arıyor.

Çocuklarımızı motive etmek, onlara yanlarında olduğumuzu hissettirmek ve başarılı olmaları konusunda onları yüreklendirmek isterken bizi motive eden ödülleri, cümleleri ve durumları dikkate alarak davranmamalıyız.

“Ben sana güveniyorum, sen yaparsın.” diyerek cesaretlendirmeye,

“Senden bir şey olmaz, yapamazsın.” diyerek onu hırslandırmaya,

“Bak çocuğum bu sınav senin hayatını belirleyecek, yıllardır sana emek veriyoruz. Hadi göreyim seni.” diyerek fedakârlıklarımızı anlatıp, duygusal baskı uygulayarak motive etmeye çalışabiliriz.

Bunlar genellikle çocukları motive etmek yerine korkmalarına ve kaçmalarına sebep oluyor.

Korku, kaygı, kıskançlık, heyecan, öfke, mutsuzluk, huzursuzluk ve umutsuzluk gibi duygular doğal duygularımızdır. Bunları yaşama süreleri ve nasıl yaşandıkları bir sorun olup olmadığı konusunda bize ipucu verir. Bu duygular hedefe ulaşmak için gereklidir. Bunların çok az ya da çok fazla olması ise sorun yaratır.

Sınava girecek olan çocuklar üzerinde kurduğumuz baskı ve yüksek beklentiler onların bu duyguları yoğun yaşamasına ve “zaten kazanamayacağım” gibi olumsuz beklentiler ve düşünceler oluşturmasına yol açar. Bu da yapabileceklerinin tamamını yapmasını engelleyebilir. Sınava giren çocuğun alabileceğinden daha düşük puanlar almasına sebep olabilir.

Onun bilgi düzeyinden daha fazlasını beklememiz de bir başka hatalı davranıştır.

Sınava aileler olarak yüklediğimiz anlam çok önemlidir. Bu bir ölüm kalım meselesi ve sınavda başarıya ulaşılamaması bir felaket olarak görülüyorsa çocuğunuz ne yapacak?

Çocuk bir başarısızlık durumunda ailesi tarafından sevilmeyeceğini, artık ailesinin kendine güvenmeyeceğini, yetersiz olduğunu ya da onlara olan borcunu ödeyemediğini düşünecektir.

Ergenlik dönemini yaşayan çocuklarımızın, sınavlara hazırlanma sürecinde kendilerini tanımaya ve kişiliklerini oturtmaya çalıştığını unutmamalıyız.

Önce anne ve babalar olarak sınava bakış açımızı, çocuğumuzdan beklentilerimizi ve onun bilgi düzeyini gerçekçi olarak değerlendirmeliyiz.

Ulaşılabilir hedefler koymasında yardımcı olmalıyız. Çocuğun kendisi ile ilgili olumsuz düşünceleri var mı, bunu fark etmeliyiz. Böylece onun kendisine karşı haksızlık etmesini ve başarısını düşürmesini engelleyebiliriz.

Tüm bunları yaptığınız halde kaygısını ve korkusunu engelleyemiyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.

UZM. KLİNİK PSK. NURHAYAT YÜKSEL

Etiketler: , , , , , , , , , Kategori: Çocuk ve Ergen Danışmanlığı

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.

83 + = 84