Bireysel ve Toplumsal Travmalar
Ülkemizde son dönemlerde art arda yaşanan acı olaylar hepimizi derinden sarstı. Yaşanan olaylarda hayatını kaybeden insanlarımıza rahmet, kalanlara ise dayanma gücü diliyoruz.
Olaylara tanıklık edip sağ kalanlar, geçici ya da kalıcı yaşamsal engellere maruz kalanlar ya da kıl payı kurtulanlar geri kalan yaşamlarında bu travmanın yarattığı etkilere maruz kalacaklar. Bu durumda olanlar birinci derece travma yaşayanlardır. Bunun yanı sıra ikinci ve üçüncü derece travmalar vardır. Olay sonucu hayatını kaybetmiş kişinin yakınları, olay civarında yaşayan, orada çalışıyor olup olaya tanıklık edenler veya daha sonrasında yazılı ve görsel medya aracılığıyla olaya tanık olanlar ikinci ve üçüncü derecede travma yaşayanlardır.
Olayın yaşandığı anda ve daha sonra ortamdaki uyaranlar 1. 2. ya da 3. derecede travma yaşayanların hafızalarında yer eder. Kokular, sesler, görüntüler, o anda temas ettiği herhangi bir şeyin hissi daha sonra defalarca tekrar eder ve “travma sonrası stres bozukluğu” olarak kendini gösterir. Kişi, geri kalan yaşamını doğrudan ya da dolaylı olarak tanıklık ettiği olayın verdiği ruhsal sıkıntının gölgesinde devam ettirmek durumunda kalır.
Toplumsal travmaya sebep olan deprem, savaş ve terör gibi yaşadığımız tüm bu olaylarda da birinci, ikinci ve üçüncü derecede travma yaşayanların en kısa sürede bir uzman desteği almaları gerekmektedir.
Olaya maruz kalanlardan orada bulunan sağlık ve güvenlik görevlilerine, hatta olayı sadece medya aracılığıyla takip eden büyük, küçük herkesin profesyonel destek almaları şarttır.
Bir süredir ülkemizde yaşanan acı olayların tekrarının yaşanmamasını temenni ediyorum.
UZM. KLİNİK PSK. NURHAYAT YÜKSEL
Etiketler: 2015, ankara, bireysel travma, danışmanlık, katarsis, toplumsal travma, travma Kategori: Yetişkin Danışmanlığı